3 populära hästraser i Sverige

Ridning är en av de största ungdomssporterna i Sverige och det är tusentals barn och ungdomar som ägnar flera timmar av sin fritid i stallet och på hästryggen varje vecka. Men det är inte bara barn och unga som gillar att spendera tid i stallet, utan sporten har också många aktiva och engagerade vuxna. I Sverige finns ett brett hästintresse där det finns många stora grenar att träna och tävla i. Det är dels den klassiska ridningen, banhoppning, dressyr, travsport, galoppsport och speciell ridning för islandshästar. De olika grenarna kräver lite olika egenskaper hos hästarna varför en del raser är mer populär i vissa grenar än i andra. Här nedan listas tre olika hästraser som är populära i Sverige.

Islandshäst

Islandshästen har blivit mycket populär i Sverige genom åren dels för sitt tilltalande utseende med tjocka päls och fluffiga man, sitt lugna temperament och sin fantastiska styrka i förhållande till sin storlek. Islandshästen tilltalar dels de som är lite hästrädda och inte vill rida på så stora hästar, eftersom att islandshästen max blir runt 145 centimeter hög och är alltså i storlek med en ponny. Trots sin nätta mankhöjd så är islandshästen robust och klarar utan problem av att bära en fullvuxen man. Det är populärt att anordna turridning på islandshäst då rasen passar såväl nybörjare som mer vana ryttare, men det finns även speciella tävlingar för islandhästar om man vill satsa lite mer.

Svenskt varmblod

Svenskt varmblod är en ras som också kallas för “halvblod” i folkmun och har en rasförkortning som lyder SWB. Rasen avlades först fram för att passa i militären men idag ser vi den på tävlingsbanorna för alla de största grenarna – nämlingen banhoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Rasen har visat sig ha väldigt fina kvalitéer och presterar bra på de allra största mästerskapen och är därför väldigt eftertraktad bland tävlingsryttarna. De svenska varmbloden ska ha en relativt lätt kroppsbyggnad med långa ben. Det är just tack vare de långa och starka benen som den har kunnat prestera på hoppbanorna, men också av samma anledning som den får fram oslagbara gångarter i dressyren.
Rasen kan användas som en allroundhäst och är förutom på tävlingsbanan även populär att använda i ridskoleverksamhet eller som en hobbyhäst.

Shetlandsponny

Shetlandsponny, även kallad “shettis”, är en annan ras som kvalar in på de mest populära hästraserna i Sverige. Precis som islandshästen så är även shetlandsponnyn väldigt tålig och stark samt att den har ett tilltalande utseende med kraftig man och svans. Det här är en ras som max får bli 107 centimeter i mankhöjd varför den passar som ridhäst till de allra minsta. Men man måste se upp med shetlandsponnyns luriga egenskaper och humör, då den gillar att busa till det och lätt kan ta över handen. Alla shetlandsponnyer passar därför inte som barnhäst men rasen är även populär för vuxna att använda i hobbykörning, utställning och som sällskap till andra hästar i stall och hage.
Shetlandsponnyn används också för ponnyridning, en del i ridskoleverksamhet men syns också på ponnytrav och ponnygalopp.